Κέντρο Συμβουλευτικής Οικογένειας
Family Strengths Corner
Το Κέντρο Οικογένειας παρέχει προσιτές υπηρεσίες Συμβουλευτικής σε οικογένειες, παιδιά, εφήβους και ζευγάρια, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων της οικογένειας για την αντιμετώπιση προκλήσεων και δυσκολιών αλλά και την ανάδειξη των δυνάμεων του οικογενειακού συστήματος, προς όφελος όλων των μελών της οικογένειας.
Επιπλέον, στόχος του Κέντρου Οικογένειας είναι η συμβολή στην εξοικείωση των ανθρώπων, των γονιών, των νέων και των οικογενειών με τρόπους και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν προκειμένου να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στην κατεύθυνση μιας ικανοποιητικής αίσθησης του εαυτού, των σχέσεων τους με άλλους ανθρώπους και της ευρύτερης κοινωνικής εμπειρίας επίτευξης προσωπικών στόχων, με νόημα και αξία.
Κατά την έννοια αυτή, το Κέντρο Οικογένειας φιλοδοξεί να φέρει τις οικογένειες και τους ανθρώπους πιο κοντά σε τρόπους με τους οποίους θα μάθουν να αναγνωρίζουν και να αξιοποιούν τις δυνάμεις και τις δεξιότητές τους, είτε κατά την αντιμετώπιση συγκεκριμένων και πρόσκαιρων δυσκολιών, είτε κατά την χάραξη του προσωπικού και οικογενειακού τους πλάνου εξέλιξης και αυτοεκπλήρωσης.
Το Κέντρο Οικογένειας απευθύνεται σε όλους και όλες που σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους ή της ζωής της οικογένειας, επιθυμούν να δοκιμάσουν νέους τρόπους κατανόησης του κόσμου και του εαυτού τους μέσα σε αυτόν, με περισσότερο λειτουργικό και τελικά ικανοποιητικό τρόπο.
Σε αυτή τη διαδικασία κάθε πρόκληση ή δυσκολία της οικογένειας, μπορεί να αποτελεί μια δημιουργική αφορμή εξέλιξης και αλλαγής!
Προκλήσεις και ο κύκλος ζωής της οικογένειας
Η εναλλαγή των σταδίων σε συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο που εξελίσσεται χρονικά από την παιδική ηλικία έως την περίοδο της συνταξιοδότησης, περιγράφεται ως κύκλος ζωής της οικογένειας.
Σε κάθε στάδιο η οικογένεια και τα μέλη της αντιμετωπίζουν προκλήσεις, οι οποίες και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη νέων δυνάμεων και δεξιοτήτων, τόσο για την οικογένεια ως σύστημα, όσο και για τα μεμονωμένα άτομα και μέλη της οικογένειας.
Η ανάδειξη αυτών των δυνάμεων και δεξιοτήτων καθιστούν εφικτή την δημιουργική προσαρμογή των ατόμων στις αλλαγές που αντιμετωπίζουν όλες οι οικογένειες στο κύκλο ζωής τους, με τρόπο που συμβάλει στην εξέλιξη των μελών τους.
Ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολη και ομαλή η μετάβαση μεταξύ των σταδίων του κύκλου ζωής της οικογένειας, για όλες τις οικογένειες και για όλα τα άτομα, ως μέλη μιας οικογένειας.
Επιπλέον, κάποιες προκλήσεις ή δυσκολίες μπορεί να επιβαρύνουν ή και να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο την ομαλή μετάβαση μεταξύ των σταδίων του κύκλου ζωής μιας οικογένειας, παρεμποδίζοντας την δημιουργική εξέλιξη και υγιή αλλαγή των ανθρώπων μέσα στην οικογένεια.
Δυσκολίες, οι οποίες συχνά προκαλούν ή και διαταράσσουν αυτή την δημιουργική εξέλιξη των οικογενειών και των ανθρώπων, προκαλώντας διαταραχή στις σχέσεις και στην ικανοποιητική οικογενειακή συμβίωση μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
- Μετακίνηση/ αλλαγή κατοικίας/ χώρας διαμονής της οικογένειας
- Σοβαρά προβλήματα υγείας
- Διαζύγιο/ χωρισμός ζευγαριού
- Χωρισμός οικογένειας
- Απώλεια/Πένθος
- Οικονομικά Προβλήματα/ Απώλεια Εργασίας
- Προβλήματα Σχέσης Ζευγαριού
- Προβλήματα Εθισμού μέλους οικογένειας
- Χρόνιο stress
- Εφηβεία κ.α.
Παρόμοιες προκλήσεις είναι δυνατό να επηρεάσουν την ικανότητα των οικογενειών στην ανάδειξη δυνάμεων που θα συμβάλλουν στην ομαλή μετάβαση στα επόμενα στάδια του κύκλου ζωής της οικογένειας, εγκλωβίζοντας πιθανά τα άτομα της οικογένειες, σε μη ικανοποιητικές σχέσεις και μη αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των δυσκολιών.
Στο στάδιο αυτό παγιώνονται προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, τα οποία στη συνέχεια επηρεάζουν τα μέλη της, παρεμποδίζοντας την προσωπική τους εξέλιξη και ικανοποίηση από τη ζωή.
Τέτοια προβλήματα, τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά και τους εφήβους, τα πιο ευάλωτα μέλη μιας οικογένειας, ενδεικτικά μπορεί να αφορούν στα εξής:
- Αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, θλίψη ή άγχος και αγωνία
- Ψυχική κούραση και εξάντληση
- Απώλεια ενέργειας
- Σύγχυση
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Απομόνωση και Κοινωνική απόσυρση
- Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις
- Προβλήματα διατροφής ή και ύπνου
- Κατάχρηση φαρμάκων ή ουσιών και εθισμοί
Οι Υπηρεσίες του Κέντρου Οικογένειας
- Συμβουλευτική- Θεραπεία Οικογένειας
- Συμβουλευτική Γονέων
- Συμβουλευτική – Θεραπεία Ζεύγους
- Συμβουλευτική Εφήβων και Νέων
- Ομάδες και Εργαστήρια Γονέων και Εφήβων
Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Τηλέφωνα επικοινωνίας 2310438300 και 6973808216.
Για την δυνατότητα πραγματοποίησης εξ αποστάσεως συμβουλευτικής μέσω skype υποβάλλεται σχετικό αίτημα εδώ